OfficeCompleted ProjectsSelected

TEMA Office

Spacious bright spaces that are planned for long working hours and where simplicity is prioritized and structural visual of the building is preserved.

TEMA (The Turkish Foundation for Combating Soil Erosion, for Reforestation and the Protection of Natural Habitats) has been moved to its new head office in Istanbul/Şişli in 2016. Planlux participated in the development of the architectural lighting scheme. Interior design by Superpoo.
The architectural design considered to create simple and spacious volumes for long working hours. Lighting design also aimed to follow and improve within these principles. According to the simplicity and affordability concept of the open office design, lighting design kept this concept with a direct/indirect linear lighting system that continues all around a story which also emphasizes the office’s main character. In the new office of TEMA where we especially care about simplicity and comfort in the lighting design, we wish them to keep on doing wonderful works for our environment.

Articles
http://www.arkitera.com/proje/7385/tema-vakfi-ofisi
https://www.luxreview.com/2017/04/01/tema/

The second phase of the office project is built in the 2019-2020 period.
With the second phase, the remaining three floors of the building were added to the office. A new floor design was planned, with two floors repeating as a continuation of the existing open office floors and private offices in the penthouse.
It is aimed to create spacious spaces that are planned for long working hours and where simplicity is prioritized and structural visual of the building is preserved. In this context, the lighting design was handled with long-term service and low energy consumption in mind, in a way that does not prevent the aesthetics of the rough structure and ensures the comfort and well-being of office workers.
The general lighting system, which emphasizes the main lines of the open office character, melts into space with its design, is designed specifically for space, works as the carrier of direct/indirect linear light sources and various network/sensor systems. As a result of the feasibility and affordable solution of this system, the same principle in the 1st phase office floors completed 4 years ago was also preferred in the 2nd phase areas of the building.
The sculptural iron staircase you use to climb to the rooftop connects with the upper floor, without preventing the gross simplicity in the stairwell. The upper floor, which receives lots of natural light from the roof windows, is planned as a single volume with a hipped roof and open ceiling. There are special glass partitions for private offices, that are carrying natural light with enough transparency without losing privacy, define the boundaries of the room while supporting general lighting. The linear detail on the wall ensures that it is perceived from corridors and closed spaces so that the definition of the boundary and depth of the volume we are in is constantly felt. Private meeting areas serve silent, warm, and secure spaces for online meetings with the other TEMA members all around Turkey.

Spacious bright spaces that are planned for long working hours and where simplicity is prioritized and structural visual of the building is preserved.
Client

TEMA

Architect

Superpool

Location

Şişli, İstanbul

Year

Phase1 2015-2016
Phase2 2019-2020

Status

Completed

TEAM

EGE MİMARLIK egemimarlik.com
ARTEL ELEKTRİK artelelektrik.com.tr
ATEL AYDINLATMA atelaydinlatma.com

Phoyography by EMRE DÖRTER rino.pro